“Een mooi leven opbouwen”

Het is best moeilijk om dames met een hidjab te portretteren, zo moeilijk dat ik op een gegeven moment begon te denken dat het iets religieus was, blijkt niet zo te zijn ( de hoofddoek wel, het niet op de foto kunnen krijgen niet, hoe dan ook, ik dwaal af ). Ik heb er twee gevonden die wilden poseren.

Iza Bela en Ismahan Bolay in het portret van Drachten door Jeffrey Wakanno

Hebben jullie hier altijd al gewoond, of komen jullie ergens anders vandaan?

“Ik kom uit Somalië, en zij ook.”

En heb je dan ook zoiets van, ik zou graag weer terug willen, of blijf je liever hier?

“Als het er weer veilig word zou ik wel graag terug willen, maar eerst hier goed m’n best doen op school en een mooi leven opbouwen, en als het me dan ooit lukt om genoeg geld te verdienen dat ik weer terug zou kunnen gaan dan zou ik dat wel doen.”

En dat was het einde van ons eerste gesprek, later sprak ik weer met Faizo, het linkermeisje op de foto. Ze is 16 jaar oud en woont hier met haar moeder, broer, zus en nichtje in Nederland. En ze vertelt hoe ze hier in Nederland terecht is gekomen.

“Ik kom uit Mogadishu, mijn moeder moest met mijn broer uit Somalië weg omdat mijn vader door terroristen is vermoord, en ze wouden mijn broer ook vermoorden. Daarom ging mijn moeder met mijn broer naar Nederland. Mijn vader was een winkelier en had zijn eigen supermarkt, mijn moeder was een journalist en we hadden een eigen villa in Somalië. Maar helaas moesten we alles daar achter laten. We zijn hier als gezinshereniging heen gebracht, toen mijn moeder het Nederlandse paspoort kreeg, toen mocht ze ons hierheen brengen. Nu woon ik 3 jaar en een paar maanden hier en zit ik op vmbo 4e klas kader. Mijn moeder werkt bij een fietsenbedrijf en doet daar dienstverlening. En mijn zus zit op mbo niveau 3.”

Dit portret is in april 2017 gemaakt.

De leeftijden en huidige situatie van de genoemde mensen zal ondertussen verandert zijn, Faizo zal geen 16 jaar meer zijn en hopelijk ondertussen geslaagd voor haar vmbo opleiding. We gaan nog proberen opnieuw contact op te nemen om te kunnen laten zien hoe het nu met ze gaat.

Herken je iemand?

Laat het me weten in de commentaren hier beneden wat ze voor jou betekenen! En deel dit portret met hen!

Het Boek

De verhalen van 2017 worden op dit moment verzameld in een boekwerk, dit omvat de gepubliceerde portretten die verschenen in de Drachtster Courant, de portretten die verschenen op deze website en tal van niet eerder gepubliceerde werken. Op dit moment staat de teller al op 170 pagina’s voor dit project.

Je kan hieronder je email adres achter laten om meer informatie over het boek te ontvangen!

Ontdek ook het verhaal achter deze gezichten:

“Hup Janke, eruit!”

Het is een koude zondagmiddag en de zon is langzaam aan het ondergaan, niet dat we daar iets van zien door het wolken dek en ik loop langs een pizza zaak terwijl ik een Janke naar binnen zie kijken. Dat ziet er lekker uit of niet? “Jaa, maar het moet er nog wel even wat […]

“Ik had ook een vluchteling kunnen zijn!”

Opgewekt op pad, en net voordat ze de boekenhandel in stapt spreek ik haar aan; Bouchra komt net van het werk, moet zo naar school maar wil nog even snel een agenda kopen. Ze is 20 jaar oud en woont in Drachten. Wat maakt jou gelukkig? “Het leven! Het klinkt heel cliché, maar ik ben […]

“Toen dacht ik, laat ik het eens proberen.”

“Ik hou van voetballen, ik vind het een stuk leuker dan korfbal.” Het is zeker weer eens iets anders dan paardrijden ( zeker niks mis mee, maar omwille van variatie is het zeker welkom ) “Er zit veel meer actie in en zodra

Related Posts

Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: