“En ik ben niet onverschillig!”

Op een dag die te mooi is om bezig te zijn met dingen als boodschappen kom ik Sytske tegen, deze vrouw van 82 ( bijna 83 ) jarige leeftijd is er op uit om te genieten van het weer. Ik vraag haar naar wat haar gelukkig maakt, en ze vat het als volgt samen:

Wil je weten wat mijn verhaal is?”

Ja, in feite wel hahah, wat is uw verhaal? En vervolgens begint ze te vertellen?

“Hoe mijn leven eruit ziet, nou mijn man is vier jaar geleden overleden, dus ik ben nu alleen en ik kan je zeggen dat daar geen bal aan is. En mijn zoon ligt in Amsterdam in het ziekenhuis, hij is net pasgeleden geopereerd aan slokdarmkanker. Dat doen ze daar via de rug zodat je later niets meer ziet aan de voorkant en gelukkig is het allemaal goed gegaan! Maar het is wel een rotziekte hoor, mijn man is er ook aan overleden.

En ik ben heel blij dat ik mijn kinderen heb, en mijn vrienden. Anders werd ik onverschillig, en ik ben niet onverschillig! Ik probeer nog leuk in de kleren te zijn en te genieten van het leven.”

Sytske in het portret van Drachten door fotograaf Jeffrey Wakanno

En als u in uw leven iets opnieuw zou kunnen doen en het dan veranderen, wat zou dat dan zijn?

“Ik heb een mooi leven gehad, en ik ben ook tevreden met hoe alles gegaan is, toch heb je nog wel eens een stille wens. Toen ik een jaar of negentien was had ik anderhalf jaar verkering, dat was mijn jeugdliefde en hij vroeg me toen ik geopereerd werd aan mijn voet of hij met zijn vader naar de sneekweek kon gaan. Natuurlijk mocht hij dat, ga jij maar lekker even zei ik nog tegen hem. Toen werd er later gevraagd of de verkering uitgegaan was want ze hadden hem hevig zien vrijen met een ander meisje. Toen heb ik de verkering uit gemaakt en die is ook nooit weer aangeweest, ook al deed hij er zo zijn best voor. Maar nu ik alleen ben en na al die tijd denk je nog wel eens, hoe zou het zijn om hem weer eens te zien.

Drachtster Courant

Deze serie portretten zijn eerder verschenen in de Drachtster Courant en nu online te vinden op wakenco.com. Iedereen is gefotografeerd op de straten van Drachten, of ze er nu wonen, werken of winkelen ( of iets anders doen ). 

Herken je iemand?

Laat het me weten in de commentaren hier beneden wat ze voor jou betekenen! En deel dit portret met hen!

Het Boek

De verhalen van 2017 worden op dit moment verzameld in een boekwerk, dit omvat de gepubliceerde portretten die verschenen in de Drachtster Courant, de portretten die verschenen op deze website en tal van niet eerder gepubliceerde werken. Op dit moment staat de teller al op 170 pagina’s voor dit project.

Je kan hieronder je email adres achter laten om meer informatie over het boek te ontvangen!

Ontdek ook het verhaal achter deze gezichten:

“dan is mijn jongen weer helemaal gelukkig!”

Ongelukken zitten in een klein hoekje, net als bijzondere ontmoetingen. Zo vond ik deze dame genaamd Alice zitten net achter de poiesz, rustig even een trekje van haar sigaret nemend. “Voor wat voor school is dit?” was het eerste wat ze vroeg, en nadat ik de aard van het project uitgelegd had zag ze het […]

“Wauw, das gaaf!”

Na een geslaagde koppelfotoshoot zag ik in de verte deze heren hun kunsten vertonen; druk bezig met het maken van salto’s en andere halsbrekende capriolen ( nu ik erover nadenk, toch niet zo halsbrekend, hun halzen leken nog redelijk intact, hoe dan ook ). “Hoe lang we dit al doen? Wanneer hadden we ook alweer […]

“Als je ergens in gelooft..”

“..en je je er voor 1000% voor inzet dan zullen je dromen uitkomen. En ik kan in je ogen zien dat jij je dromen gaat waar maken” Trots verteld ze dat Ferry Doedens zijn zoon is, je kent hem wel, van goede tijden slechte tijden. Nee tuurlijk kent hij dat niet, ik vond er zelf […]

Related Posts

Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: