“Ik zou haar het liefst weer thuis hebben.”

Een woord van de schrijver:

Door het afsluiten van de rubriek “Oer de brêge” in de de Woudklank werd het noodzakelijk het project “het portret van Drachten” uit te breiden naar Gorredijk. Vanaf heden zal “Het Portret” om beurten Drachten en Gorredijk verslaan, met als eerste editie het verhaal van Durk en Wiepkje.

Ik wens iedereen veel leesplezier!

“Dit is toch anders.” ik weet nog dat ik dat dacht toen ik eindelijk de doelbewuste brug gevonden had waar voorheen de rubriek “Oer de brêge” gemaakt werd. Ik heb het portretteren van voorbijgangers geleerd in Drachten, en iedere plaats heeft zo ook zijn eigen sfeer en type mensen, dus het was even wennen. Als knipoog naar het werk van Fokke Wester wilde ik beginnen waar hij het altijd deed, en dat is waar ik Durk ( die 79 jaar oud is ) samen met zijn vrouw Wiepkje ( 73 jaar oud ) ontmoet. Ze wonen beide in Gorredijk, Durk zelfs heel dichtbij, hij wijst het andere bruggetje aan; “daar achter in dat hofje.” Laten we eens kijken wat ze gelukkig maakt:

“Dat we nog samen zijn, we zijn al meer dan vijftig jaar samen. Maar ze kan niet meer lopen, dus elke middag gaan we even een slag in de rondte. Ze woont in een verpleeghuis, daar verderop, dus mooi dichtbij. Alleen kan ze niet meer thuis zijn, en dus missen we elkaar wel. Je bent nu ‘s avonds altijd alleen, en dat is nu al drie jaar zo. Maar het kan niet anders, ik kan haar ook niet naar huis halen, zie je?”

Hoe hebben jullie elkaar ontmoet?

“Bij het dansen in Wergea, ze komt van Goukum, en ik ben een echte Frysk! We gingen vaak die kant op, te dansen. Met mijn maat, die had een auto en kon rijden gingen we, en ik wilde wel eens naar Wergea, en zo heb ik haar ontmoet.”

Bent u direct de eerste keer op haar afgestapt?

“Ja!” beaamt hij met trotse glimlach.

Doen jullie nog meer dingen samen?

“Als het even kan dan gaan we eruit, maar dan moet het wel droog zijn, en anders zit je de hele middag daar binnen. Als het regent dan kunnen we er niet uit hoor. Het is vandaag ook lekker weer en het word nog beter!” zij voegt eraan toe: “Het is alleen nog een beetje fris in de wind.” en dat is het ook, zodra de zon achter de wolken schuift word het een beetje kil.

Als jullie iets zouden kunnen veranderen in je leven, wat zou dat dan zijn?

“Het kan niet, ze kan niet weer thuis, maar anders zou ik haar het liefste weer thuis hebben, als het maar half kon. Maar ze heeft dag en nacht hulp nodig, en dat kan ik niet opbrengen.”

Drachtster Courant

Deze serie portretten zijn eerder verschenen in de Drachtster Courant en nu online te vinden op wakenco.com.

Herken je iemand?

Laat het me weten in de commentaren hier beneden wat ze voor jou betekenen! En deel dit portret met hen!

Het Boek

De verhalen van 2017 worden op dit moment verzameld in een boekwerk, dit omvat de gepubliceerde portretten die verschenen in de Drachtster Courant, de portretten die verschenen op deze website en tal van niet eerder gepubliceerde werken. Op dit moment staat de teller al op 170 pagina’s voor dit project.

Je kan hieronder je email adres achter laten om meer informatie over het boek te ontvangen!

Ontdek ook het verhaal achter deze gezichten:

“Ik had ook een vluchteling kunnen zijn!”

Opgewekt op pad, en net voordat ze de boekenhandel in stapt spreek ik haar aan; Bouchra komt net van het werk, moet zo naar school maar wil nog even snel een agenda kopen. Ze is 20 jaar oud en woont in Drachten. Wat maakt jou gelukkig? “Het leven! Het klinkt heel cliché, maar ik ben […]

“Als ik gewoon lekker kan omklooien”

Ze zeggen dat je in smalle donkere steegjes altijd uit moet kijken wat je tegen komt, vandaag kwam ik er Hetty tegen ze is 67 jaar oud en woont in de Bertilla. Zou je kunnen vertellen wat je gelukkig maakt ? “Ik word er gelukkig van als ik gewoon lekker kan omklooien, fijn prutsen met […]

“Ja! Doe maar!”

Zelden kom je ze zo enthousiast tegen, toen ik haar vroeg om haar portret te maken was meteen de eerste reactie: “Ja! Doe maar!” “Ik word er echt blij van als ik

Related Posts

Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: