“Ze zeggen dat ik altijd zo streng op de foto sta.”

Sommige gesprekken zijn niet zozeer te vangen in een vraag en een antwoord en zijn veel vluchtiger; een soort van snelle gedachten wisseling met opmerkingen over en weer, die dan gevangen moeten worden in een portret. Dan scheelt het wel als mensen het project kennen: “De eerste die ik van je las was over mijn hulp Alice, en sindsdien lees ik ze steeds.” Dit is Anke uit Drachten, die ondanks de hoge leeftijd van 86 geen tijd heeft om stil te staan en onderweg is naar de kapper. “Maar als de foto maken zo klaar is dan kan het wel!”, en zo gebeurde het dat dit portret tot stand kwam.

Anke in het portret van Drachten door fotograaf Jeffrey Wakanno

“Ze zeggen dat ik altijd zo streng op de foto sta.” en het is maar goed dat ze het zelf zegt, ik had het niet gezien. En snel moest ze weer door, vandaar dat we een stukje opliepen. Wat maakt u tegenwoordig gelukkig?

“Nou moet je horen, ik ben 86 jaar en al 13 jaar alleen en ik heb niks meer nodig, dat maakt mij gelukkig. Dat woord gelukkig heeft zo niet bij mij gepast, ook niet toen ik trouwde hoor, zo’n gedoe allemaal. Maar ja toch zo’n 50 jaar getrouwd geweest dus het is wel moeilijk hoor om dan alleen te zijn, de eerste twee jaar is het het moeilijkst, en het eerste jaar kwam ik dan nog wel goed door omdat ik verhuisde maar het tweede jaar was ik op.”

Dank u wel voor uw verhaal ( ze liep stevig door ) veel succes bij de kapper, maak er wat moois van!

“Dat valt mee hoor, ik ga elke week om even bij te punten maar ik moet snel want heb net naar het schaatsen gekeken! Sven heeft verloren!”

En zo nemen we weer afscheid van elkaar, Anke op weg naar de kapper en ik op weg naar het volgende verhaal.

Drachtster Courant

De serie portretten gaat onverschrokken door het nieuwe jaar in, elke week nieuwe gezichten en nieuwe verhalen.

Het Boek

De verhalen van 2017 worden op dit moment verzameld in een boekwerk, dit omvat de gepubliceerde portretten die verschenen in de Drachtster Courant, de portretten die verschenen op deze website en tal van niet eerder gepubliceerde werken. Op dit moment staat de teller al op 170 pagina’s voor dit project.

Je kan hieronder je email adres achter laten om meer informatie over het boek te ontvangen!

Ontdek ook het verhaal achter deze gezichten:

“Er weer samen op uit”

Het is voor het eerst weer prachtig weer, en in een lente die net wat te lang op zich laat wachten loop ik over de straten van Drachten, daar in de verte zie ik een dame in een rolstoel vooruit schuifelen; met één been trekt ze zich vooruit. Snel komt er een persoon achteraan die […]

“Ik pik zo nog even een paar stagelopers op.”

“Ik kom net uit mijn werk, zal zo even een paar stage lopers oppikken. Kijk daar staan ze! Hahah ja, ze kijken mee, ja.” En dan vraag je je natuurlijk af, ná het werk stage lopers oppikken, wat moeten die doen dan? Ook dat verteld deze dame:

“Empathie! Nooit apathie!”

Deze breed glimlachende meneer kwam ik ondertussen al voor de tweede keer tegen, dan is het toch echt wel tijd om iemand aan te spreken en zodra ik vroeg of ik zijn portret mocht maken gebaarde Ata dat hij dat graag wilde. Hij is trouwens 66 jaar oud en woont in Drachten. Wat maakt u [...]

Related Posts

Sorry, the comment form is closed at this time.

%d bloggers liken dit: