“Dan is het gewoon feest!”

In de koelte van de avond kom ik Grietje tegen, ze is 83 en woont hier in Drachten, niet ver hiervandaan zoals ze zal gaan vertellen.

Wat maakt u gelukkig?

“Waar ik heel gelukkig van ben is dat ik boven de C&A woon in een appartement, een prachtig appartement. En we wonen daar met vijf gezinnen, of eh, ja, twee weduwe vrouwen en verder paartjes. En allemaal ontzettend gezellig met elkaar, het maakt me echt gelukkig dat ik daar woon. Ja werkelijk waar. Ik ben zo blij dat ik daar terecht gekomen ben, ik kom van een boerdere uit de Oudega, druk druk druk. En nou woon ik als een prinseske in mijn paleiske.” Met een glimlach denkt ze aan hoe ze nu woont maar vervolgt: “Op die boerderij heb ik ook altijd met plezier gewoond, we hadden er vijf kinderen, die daar geboren en getogen zijn. Ik heb daar wel 65 jaar gewoond en toen zijn we hier naar Drachten gegaan omdat mijn man parkinson had. Dan zijn we dicht bij het ziekenhuis. En toen later mijn man overleden was kon ik hier heen. Midden in de buurt, bij de winkels.”

Als u terug in de tijd zou kunnen gaan en een keuze veranderen, wat zou u dan anders gedaan hebben?

“Nee, eigenlijk niet. Nee, ik heb mijn ouders verzorgd tot hun dood, ik heb mijn best gedaan om mijn kinderen een goede opvoeding te geven, en nee, ik zou niet weten wat ik nog anders gehad zou willen. Ik ben wel tevreden over mijn leven, en ik ben blij dat ik de dingen gedaan heb ik die ik gedaan heb. Want dat heeft mij een hele hoop voldoening gegeven, dat ik mijn ouders zo helpen kon, en mijn kinderen, en nu ben ik beppe en oerbeppe, jongetje van zeven en een meisje van twee en die van twee woont hier in Drachten, nou daar ben ik helemaal gek mee. Ik bin sljocht mei dat lytse ding. Als ze bij me komt, met heit of mem, dan is het gewoon feest, ja echt waar! Dat je dat ook nog beleven mag, hin?”

Wat is het allermooiste dat u ooit beleefd heeft?

“Dat mijn kinderen geboren zijn, dat was het mooiste moment, ja dat ik mijn kinderen kreeg. Ik was zo verschrikkelijke blij dat ik een popke kreeg, ik was nog maar 21, ik ben met 20 getrouwd, en 21 toen we ons eerste kregen. Een eigen popke, ja dat vond ik het allermooiste. Dat was het mooiste van alle vijf kinderen, het mooiste in mijn leven dat ik kinderen kreeg. Ik heb altijd van kinderen gehouden, en toen had ik ze zelf, nou dat was werkelijk, ja! ( ze zoekt naar woorden ) Feest!”

Drachtster Courant

Deze serie portretten zijn eerder verschenen in de Drachtster Courant en nu online te vinden op wakenco.com. Iedereen is gefotografeerd op de straten van Drachten, of ze er nu wonen, werken of winkelen ( of iets anders doen ). 

Herken je iemand?

Laat het me weten in de commentaren hier beneden wat ze voor jou betekenen! En deel dit portret met hen!

Het Boek

De verhalen van 2017 worden op dit moment verzameld in een boekwerk, dit omvat de gepubliceerde portretten die verschenen in de Drachtster Courant, de portretten die verschenen op deze website en tal van niet eerder gepubliceerde werken. Op dit moment staat de teller al op 170 pagina’s voor dit project.

Vergelijkbare berichten