“Empathie! Nooit apathie!”
Deze breed glimlachende meneer kwam ik ondertussen al voor de tweede keer tegen, dan is het toch echt wel tijd om iemand aan te spreken en zodra ik vroeg of ik zijn portret mocht maken gebaarde Ata dat hij dat graag wilde. Hij is trouwens 66 jaar oud en woont in Drachten.
Wat maakt u gelukkig?
“Ik ben heel optimistisch, empathie! Nooit apathie! ( hij schudt afkeurend met zijn hoofd ). Ik kom uit Afghanistan en heb daar een hele hoge opleiding gehad. Ik en afgestudeerd in Internationale Betrekkingen. Daarna heb ik voor de minister van Buitenlandse Zaken gewerkt. Ik ken vijf talen: petit Frans, Russisch, Engels, Farsi, mijn moedertaal Pastoe, dat is net als Fries en Nederlands?”
Ja dat is een eigen taal ja.
“Ow dan kan ik er zes! En Nederlands. En nu ben ik werkloos hahah! Nee met pensioen, dat klinkt beter.”
Dat klinkt veel beter ja! Hoe lang woont u al in Nederland?
“Twintig jaar geleden ben ik hier naartoe gekomen.” En met lichte trots voegt hij eraan toe: “En ik woon nog steeds in hetzelfde huis, hetzelfde rayon en de zelfde stad!” Dan verandert de toon van zijn stem: “Nederland is een veel vrijer land, onze cultuur is veel geslotener, niet zo naar buiten gericht.”
Mocht dus iemand nog opzoek zijn naar een persoon geschikt voor internationale betrekkingen, die zich verstaanbaar weet te maken in zes talen? Ata klonk alsof hij nog wel zin had om een tijdje door te kunnen werken, en een vriendelijker gezicht om je te presenteren kun je je niet wensen.
Drachtster Courant
Deze serie portretten zijn eerder verschenen in de Drachtster Courant en nu online te vinden op wakenco.com. Iedereen is gefotografeerd op de straten van Drachten, of ze er nu wonen, werken of winkelen ( of iets anders doen ).
Herken je iemand?
Laat het me weten in de commentaren hier beneden wat ze voor jou betekenen! En deel dit portret met hen!
Het Boek
De verhalen van 2017 worden op dit moment verzameld in een boekwerk, dit omvat de gepubliceerde portretten die verschenen in de Drachtster Courant, de portretten die verschenen op deze website en tal van niet eerder gepubliceerde werken. Op dit moment staat de teller al op 170 pagina’s voor dit project.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.