Loolofs in het portret van drachten door Jeffrey Wakanno

“Van vrijheid.”

Hoe meer je met mensen spreekt hoe meer je er achter komt dat elk van ons een ander aspect weet uit te lichten waar we zelf misschien wel nooit bij zouden stil staan. Zo raakte ik aan de praat met deze meneer, toen ik hem vroeg wat hem geluk bracht verscheen een glimlach rond zijn mond:

Van vrijheid.

Heeft u die niet altijd gehad dan, als ik vragen mag?

Loolofs in het portret van drachten door Jeffrey Wakanno

“Nee, we hadden geen vrijheid in Indonesië. Vanaf ons 15e werden we al op paraatheid gezet en van school gehaald. Toen was het dat mijn vader zei, kom jongen, we gaan naar Nederland. Mijn vrienden van toen zijn er al niet meer, eentje is daar en daar gevonden, neergestoken. En een ander verderop, weer een ander woonde boven ons en is naar beneden gekukeld. Ik ben heel blij dat we nu in Nederland wonen; het is hier beter voor ons en beter voor de kinderen.”

Ik heb nooit geweten dat het er zo aan toe ging.

“Ja, het was zelfs zo dat de soldaten zo door de straten marcheerden, net zoals wij hier nu staan, dan liepen ze zo langs. Het gebeurde zelfs eens dat een soldaat zo’n groot samurai-zwaard in mijn richting gooide, dat belandde nog geen halve meter bij me vandaan! Mocht ik het ook nog naar hem toe komen brengen.”

Je denkt er niet altijd over na, maar dan is het wel goed om de vrijheid die we hier genieten te waarderen, want het kan ook anders, heel anders.

Drachtster Courant

Deze artikelen zijn sinds kort ook te lezen in de Drachtster Courant, en dit is dus één daarvan! Via deze link kun je de krant digitaal bekijken: digitaal archief Drachtster Courant.

Leer ook deze personen beter kennen:

Ahmad Almasry in het portret van drachten door Jeffrey Wakanno
“Drachten is een fijne plaats.”
Aukje Werkhoven in het portret van Drachten door Jeffrey Wakanno
“Daar! Kijk daar dan!”

Vergelijkbare berichten