Zo behandelen we verwijderverzoeken.
Zo nu en dan ontvangt Wakenco van geportretteerde personen het verzoek om van de website gehaald te worden. Dit soort verzoeken stelt ons voor een moeilijke keuze; de website is namelijk het archief van gepubliceerde artikelen. Dit willen we graag intact houden.
Er zijn verschillende redenen waarom mensen ons met dit verzoek benaderen, meestal komt een verzoek pas na een aantal jaar na publicatie van een interview en bijbehorend portret. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat men zich niet meer kan vinden in de publicatie die nog online staat. Ze hebben dan liever dat de publicatie verdwijnt dan dat ze kunnen accepteren dat omstandigheden of zijzelf veranderen.
Belangrijk om te bedenken is dat bij het maken van de artikelen we rekening houden met hoe we iemand neerzetten, we willen graag dat mensen blij worden van wat ze lezen. Alle publicaties op de site laten de ontwikkeling van de fotograaf zien, maar geven ook een kijkje in het leven van het moment dat de foto werd genomen: we hebben een kijkje in het leven van voor de coronapandemie, een stukje tijdens en zo langzamerhand eruit.
Daar komt nog het volgende bij, als we iemand portretteren dan zit daar van onze kant veel tijd en moeite in – dus geld. Deze investering doen we op persoonlijke basis, dat betekent dat we er zorgvuldig mee om moeten gaan, het is dus zonde dat zomaar weg te doen zonder goede reden – nog los van de archieffunctie. Bovenal staan we voor wat we publiceren, ook dat telt.
Recht op vergetelheid
Sinds 2014 heeft Google een dienst ingevoerd onder de naam “het recht op vergetelheid”. Datzelfde jaar besloot het Europees Hof van Justitie namelijk dat burgers het recht hebben uit de zoekresultaten van zoekmachines verwijdert te worden.
Het is dus een service die Google aanbiedt, je kunt via deze pagina bij Google een verzoek doen.
Het recht om vergeten te worden geldt over het algemeen niet voor journalistieke publicaties en het is ook geen service die Wakenco aanbiedt. Mensen die vragen of hun portret offline mag, hebben altijd zelf ingestemd met een interview en foto.
Wat we kunnen doen
In principe verwijderen we geen artikelen uit onze archieven tenzij daar zwaarwegende redenen voor zijn. Hieronder laten we zien hoe we binnenkomende verwijderverzoeken beoordelen:
- Er moet aantoonbaar sprake zijn van duidelijke, actuele, zware persoonlijke schade door het betreffende artikel. Argumenten als “ik sta niet meer achter mijn uitspraken” of “ik identificeer me nu heel anders” zijn onvoldoende reden om in te grijpen in ons archief.
- Voor Wakenco is het van groot belang dat het archief zoveel mogelijk intact blijft. Daarom kunnen we als het bovenstaande is aangetoond in eerste instantie alleen de achternaam van de aanvrager verwijderen uit de tekst en het bijschrift van de foto. Via deze methode zou het artikel na verloop van tijd (reken op 30 dagen) uit de zoekresultaten verdwijnen.
- Wanneer het artikel niet uit de zoekresultaten verdwijnt kunnen we nog de volledige naam verwijderen. In het artikel leggen we deze wijzigingen vast. Dat kan door bijvoorbeeld te melden dat de naam op verzoek is gewijzigd.
- Alleen als er zwaarwegende redenen zijn (denk aan veiligheid) om een artikel te verwijderen, wordt dat verzoek in overweging genomen. In zulke gevallen volgt verder onderzoek. Pas als we vast stellen dat er sprake is van zeer ingrijpende persoonlijke gevolgen kunnen we een artikel verwijderen.