twee dames uit de harkema door Jeffrey Wakanno
|

Wak&harkema

Mijn naam is Jeffrey Wakanno, en ik ben fotograaf. Niet zomaar fotograaf maar eentje die zich heeft gespecialiseerd in het maken van straat portretten, portretten van gewone mensen zoals jij en ik, die je iedere willekeurige dag tegen kan komen. Zonder ervaring, zonder speciale make-up, een greep uit het leven, zoals je wil. Verschillende steden en dorpen heb ik bezocht en deze keer was het tijd voor Harkema. En hoewel je ons rustige dorp niet kunt vergelijken met de drukke straten vol studenten die je in Leeuwarden vind, of met het winkelend publiek op de promenade van Drachten, en zelfs niet met het serene stadspark van Groningen! Harkema heeft iets speciaals. Iets wat ik nog niet eerder gevonden heb in mijn zoektocht naar gezichten, verhalen en personen. Om heel eerlijk te zijn weet ik niet eens of er een woord voor bestaat, daarom kan ik het beste de situatie schetsen zoals ik die tegenkwam. En mocht je dit lezen en weten welk woord daarvoor bestaat, laat het me weten!

Het is een zwoele herfstmiddag, een dinsdag om precies te zijn, de zon staat laag en werpt prachtige schaduwen. Maar de straten lijken verlaten, de mensen die je tegen komt zijn in hun tuinen bezig en ik beproef m’n geluk buiten uit, in de hoop een aantal wandelaars tegen het lijf te lopen. En het was daar toen ik een groepje vrouwen met elkaar zag kletsen. En om eerlijk te zijn was ik van plan door te lopen, meestal werkt het niet zo goed als je een pratend groepje onderbreekt. Maar het was een van de dames die me begroette met de woorden: “Hey fotograaf, waar ben jij naar op zoek?”

– Om eerlijk te zijn ben ik op zoek naar mensen..om die
“En wat zijn wij?” onderbrak ze me.
– Jullie zijn mensen, precies wat ik zoek. Gaat u daar maar staan.

twee dames uit de harkema door Jeffrey Wakanno

“En dan heb ik vandaag niet eens mijn lipstick op gedaan, terwijl ik elke dag met die rommel op loop.” zegt ze nog, nou jullie staan er schitterend op, en dat zonder lipstick. De mensen van Harkema zijn eigen met elkaar, en dat maakt het thuis, mijn thuis.

[red. Dit artikel verscheen in de oktober editie van de Harkemaster]

[stag_sidebar id=’kleine-actualiteiten’]

Vergelijkbare berichten