wouda gemaal jeffrey wakanno

Wak&lemmer

Een dagje erop uit met vrienden, een dagje lekker foto’s maken van interessante omgevingen. Het wouda gemaal staat voor vandaag op het menu, ’s werelds grootste stoomgemaal. Acht Jaffa-pompen worden door stoommachines aangedreven die per dag zes miljoen kubieke meter water kunnen verplaatsen. ( ze kunnen dus in één dag voor iedere Chinees 30 glazen water vol pompen. )

protip #7: Beperk je fotografie niet tot details, overzichten of portretten. Maar leg het allemaal vast!

 

 

bedieningspaneel

Er zijn ( minimaal )  elf machinisten nodig om deze machtige machinerie op te starten, en dan duurt het nog zes volle uren voordat zij op volle toeren draait.

lampjes en knopjes

Vandaag was niet alleen een leuk ontspannend dagje maar tegelijkertijd ook een oefening  in het vastleggen van details en andere aardigheden die we zoal tegen kwamen. Grappig te vermelden is dat we pas achteraf op het idee kwamen om er een wedstrijd van te maken. ( had ik dat eerder geweten.. )

stukjes en beetjes

Vier categorieën, respectievelijk “overzicht”, “mensen”, “buiten” en raad eens, “detail”. We kwamen er toen achter dat niet iedereen ( waaronder ik zelf ) een even spectaculaire foto had voor iedere categorie. Je begint dan op een andere manier naar je foto’s te kijken en ik merkte zelf dat ik bepaalde foto’s simpelweg niet nam of er niet zoveel energie in stak als in andere.

En dat brengt ons bij protip #7: Beperk je fotografie niet tot details, overzichten of portretten. Maar leg het allemaal vast!
Untitled

Ik denk dat de gids die ons rondleidde uit eigen ervaring sprak toen hij fotografen beperkt noemde, ik citeer ( iets in de trant van ) : “fotografen kijken door hun lenzen en in kadertjes maar vergeten ondertussen het geheel in hen op te nemen en te genieten van het moment.”

“Photograph who you are!” – Bruce Gilden

steam engine on diesel ?

Gezien het feit dat ik die opmerking mee kreeg durf ik te denken dat het met mij wel iets meevalt. Eenmaal thuis aangekomen keek ik nog alle foto’s door en viel me een ding op, en dat was dat ik vrij weinig foto’s had van de stoommachine zelf, maar juist foto’s van de details die niet veel anderen zouden zijn opgevallen.

 Untitled

Natuurlijk heb ik veel opgestoken op het vlak van belichting en compositie, maar de belangrijkste lessen heb ik toch over mezelf geleerd.”Photograph who you are!” zoals Bruce Gilden dat zei, en dat is wat ik probeer te doen.

[stag_sidebar id=’kleine-actualiteiten’]

Vergelijkbare berichten

4 reacties

Reacties zijn gesloten.