Bouchra uit marokko in het portret van drachten door fotograaf Jeffrey Wakanno

“Ik had ook een vluchteling kunnen zijn!”

Opgewekt op pad, en net voordat ze de boekenhandel in stapt spreek ik haar aan; Bouchra komt net van het werk, moet zo naar school maar wil nog even snel een agenda kopen. Ze is 20 jaar oud en woont in Drachten.

Wat maakt jou gelukkig?

“Het leven! Het klinkt heel cliché, maar ik ben van Marokkaanse afkomst en mijn ouders komen nog echt uit de bergen van Marokko, en mijn broer is zelfs nog in de bergen geboren! Als je dan kijkt waar ik nu ben, hoe het gaar nu; ik heb alles wat ik nodig heb, zelfs meer dan dat! Ik heb net mijn stage gehaald met een negen, das 50% van het diploma, we hebben twee auto’s voor de deur, ik woon mooi hier in Drachten. Dat ik me zo bewust ben van hoe veel beter ik het heb heb ik aan mijn ouders te danken, die nemen me elk jaar weer mee terug en dan zie je waar je vandaan kwam en ook waar je nu bent en dat maakt me heel gelukkig, ik had ook een vluchteling uit Syrië kunnen zijn! Daarnaast ben ik pas geleden twintig jaar geworden, dat is ook echt een mijlpaal in mijn leven en ben eigenlijk helemaal tevreden met hoe het is nu.”

Bouchra uit marokko in het portret van drachten door fotograaf Jeffrey Wakanno

En als je iets opnieuw zou kunnen doen in je leven, iets veranderen, wat zou dat zijn?

“Niets. Nee, want ik ben wie ik ben door wat ik meegemaakt heb, en als je dingen zou veranderen dan verander je de persoon die je bent ook weer, en ik ben juist heel blij met hoe alles nu is! Natuurlijk heb je wel spijt van dingen, maar ik zou niets anders willen zijn dan ik nu ben.”

Nadat ze snel een fotootje maakte van de achterkant van m’n camera om te delen met haar vriendinnen vervolgde ze haar weg op zoek naar de perfecte agenda en ik moest natuurlijk ook weer verder. Het maakt me oprecht blij om mensen tegen te komen die zich zo bewust zijn van het geluk dat ze hebben en zo positief in het leven staan. Dat is echt iets wat we allemaal wel in gedachten mogen houden, ik weet dat ik het soms wel eens vergeet. En gelukkig kan het zelfs goed komen, ook als je een vluchteling uit Syrië bent ;D ( denk maar aan Ahmad! )

Drachtster Courant

Deze serie portretten zijn eerder verschenen in de Drachtster Courant en nu online te vinden op wakenco.com. Iedereen is gefotografeerd op de straten van Drachten, of ze er nu wonen, werken of winkelen ( of iets anders doen ). 

Herken je iemand?

Laat het me weten in de commentaren hier beneden wat ze voor jou betekenen! En deel dit portret met hen!

Het Boek

De verhalen van 2017 worden op dit moment verzameld in een boekwerk, dit omvat de gepubliceerde portretten die verschenen in de Drachtster Courant, de portretten die verschenen op deze website en tal van niet eerder gepubliceerde werken. Op dit moment staat de teller al op 170 pagina’s voor dit project.

Je kan hieronder je email adres achter laten om meer informatie over het boek te ontvangen!    Vergelijkbare berichten