Jean en Rika in het portret van Drachten door fotograaf Jeffrey Wakanno

“Je kan beter arm en gezond zijn”

Rika ( 61 jaar ) houdt er niet van om recht in de camera te kijken, Jean ( 66 jaar ) heeft er gelukkig minder moeite mee, of het een probleem is? Absoluut niet, verandering van spijs doet eten, dus een portret dat er anders is dan de rest zal het project geen kwaad doen. Toch wil ik weten wat dit echtpaar, wat woonachtig in Drachten is overigens, gelukkig maakt. Dit is wat ze te zeggen hebben:

“We hebben een paar mooie jongens met een stel lieve meiden, en twee kleinkinderen, daar hopen we nog even van te genieten, minstens een jaar of twintig, dertig nog wel hoor hahah!” Jean vervolgt: “Mijn vader werd 93 jaar, en hoewel de laatste jaren niet heel prettig waren, mik ik toch wel op die leeftijd hoor.”

Rika weet nog op te merken hoe belangrijk gezondheid is: “je kan beter arm en gezond zijn dan andersom.”

Jean en Rika in het portret van Drachten door fotograaf Jeffrey Wakanno

Maar als jullie terug kijken op jullie leven, is er iets dat jullie anders gedaan zouden willen hebben?

Ze kijken elkaar even aan, en nemen een moment om over die vraag na te denken; “Tja, eigenlijk zijn we wel heel gelukkig met wat we zo hebben. Ik werk al vijftig jaar en we hebben ons eigen bedrijf. Ik ben toentertijd in de zaak komen helpen en heb na een jaar of zeven, acht de zaak kunnen overnemen en ben zo ondernemer geworden in de kunsthandel. Er moest wel het nodige gebeuren, maar door op tijd bepaalde artikelen eruit te doen en andere juist in het assortiment op te nemen bestaan we nog en dát bevalt ons goed.”

Door dus niet te blijven hangen in wat vroeger gebruikelijk was maar mee te gaan met de tijd zorgen zij ervoor dat ze hun zaak meer dan veertig jaar in touw houden, überhaupt is dat een prestatie, ik moet eerst maar zorgen dat ik zo oud word, maar het is schitterend om te zien hoe ze nog plezier hebben in wat ze doen, en als je het mij vraagt kunnen ze nog makkelijk een jaar of dertig mee.

Drachtster Courant

De serie portretten gaat onverschrokken door het nieuwe jaar in, elke week nieuwe gezichten en nieuwe verhalen.

Het Boek

De verhalen van 2017 worden op dit moment verzameld in een boekwerk, dit omvat de gepubliceerde portretten die verschenen in de Drachtster Courant, de portretten die verschenen op deze website en tal van niet eerder gepubliceerde werken. Op dit moment staat de teller al op 170 pagina’s voor dit project.

Je kan hieronder je email adres achter laten om meer informatie over het boek te ontvangen!    Vergelijkbare berichten