Jeffret Wakanno featured image portret

Wak&drachten IV

( The English translation of this article it now online! Read it over here! )

Afgelopen weken hebben we gekeken naar verschillende fotoshoots, denk maar aan de fotoshoot die we in Almere hadden met Marijke of de loveshoot van Theo & Mindy. Je zou bijna denken dat ik niet meer tijd zou hebben om de straat op te gaan om nieuwe mensen te ontmoeten.  Maar zelfs ondanks de drukte heb ik tijd kunnen vinden om terug te gaan naar de kern, terug naar de straat. Want daar is waar het gebeurt.

Wak&drachten IV

Want op de straat is het waar mensen spontaan naast een moeder met haar dochter gaan staan die op de foto komen.

Wak&drachten IV

De straat is de plaats waar meisjes graag toch nog een tweede keer op de foto willen om er op hun best eruit te zien.

Wak&drachten IV

De straat is waar moeders hun zoontje toch zover krijgen om samen met hen op de foto te komen, waarna hij het niet kan laten om gekke bekken te trekken. “Sorry, maar dat doet hij echt altijd hoor” – maakt u zich geen zorgen mevrouw, ik zou me pas druk gaan maken als die jongen niet meer gekke grapjes zou maken.

Wak&drachten IV

Op de straat is het waar winkelende meiden na een tijdje aarzelen toch voor de grap op de foto willen.

Wak&drachten IV

Het is de straat waar je alledaagse mensen tegen komt die zich oprecht afvragen waarom je in hemelsnaam een foto van hen wilt maken. Het is grappig, maar de kans is groot dat ze zelf niet de schoonheid zien van wie ze zijn. Van sneeuwvlokken word gezegd dat enerzijds prachtig zijn en anderzijds absoluut uniek. Mensen zijn echt net sneeuwvlokken, ieder is mooi op zijn of haar manier en ze zijn absoluut uniek. Ik hou jullie op de hoogte zodra ik een dubbele heb gevonden.

Wak&drachten IV

Maar om terug op de straat te komen, het is namelijk de straat waar je oude klasgenoten tegen het lijf loopt, met aanhang zoals jullie zien. Dat zijn dan toch wel momenten dat je je afvraagt waar die tijd toch blijft. Als je er zo over nadenkt, zorg ervoor dat je van de momenten met je kinderen geniet, want de tijd gaat door en voor je het weet beginnen ze zelf aan hun eigen gezinnetje.

Wak&drachten IV

Het is de straat waar je stille personen tegen komt en waar je minder stille personen tegen komt, en deze meneer valt duidelijk in de tweede groep. Ook hij vroeg zich af waarom ik uitgerekend van hem een foto wilde maken.

Wak&drachten IV

De straat is het waar je maatjes treft die genieten van het uitzicht op de markt.

Wak&drachten IV

Op de straat tref je echtparen die aan het winkelen zijn.

Wak&drachten IV

Stellen die dolgelukkig zijn op elkaar, je raad het al, je komt ze tegen nergens minder dan op de straat.

Wak&drachten IV

En het is de straat waar je vrienden tegen komt met goede ideeën over andere locaties om foto’s te maken; ik moet het nog steeds opzoeken hoor, maar ik ga het zeker doen 😉

Wak&drachten IV

De straat is het waar de mensen zijn, het is de straat waar het gebeurd. Het is de straat waar ik deze mevrouw trof, en het was bijzonder want ze valt erg op door haar haar. Het is namelijk prachtig, maar toen ik haar aansprak was ze zich er zelf niet eens van bewust. Sterker nog ze was het niet eens echt me eens toen ik het haar vertelde. Misschien meer om mij een plezier te doen werkte ze mee. Toch was ze blij met het resultaat en ik hoop dat ik haar het gevoel heb kunnen geven mooi te zijn. Eric Kim zegt het volgende over straatfotografie, en dan vooral over zogenoemde straatportretten: “Shouldn’t we make our subjects feel beautiful? Shouldn’t we put them in a positive mood? Shouldn’t our photography empower our subjects, and make them feel good about themselves?”

Hij zegt hier feitelijk, of liever gezegd vraagt hij zich af of we als fotografen niet meer zouden moeten focussen op het positieve in mensen. Dat we hen een goed gevoel moeten geven over zichzelf, over de interactie die ze net met je gehad hebben in plaats van je te richten op de pijnlijke en verdrietige dingen die er ook zo vaak gebeuren.

Ik kan het alleen maar beamen wat hij daar zegt en dat is wat ik ook in mijn fotografie voorop wil zetten. Sterker nog, ik zou me niet gelukkig voelen als ik iemand verdriet doe of overstuur zou maken door het maken van een foto, hoe goed die ook mag zijn. Het zou simpelweg niet de moeite zijn, om over onethisch maar te zwijgen.

En voor wie zich afvroeg waarom ik juist hem of haar aansprak, dat is simpelweg omdat je op mij overkwam als een benaderbaar persoon en ik hoop dat het me gelukt is om je te laten glimlachen. : )

Vriendelijk gegroet,
Jeffrey Wakanno

Kleine actualiteiten

Het is een spannende en geweldige tijd! Afgelopen dinsdag heb ik Wakenco laten inschrijven bij de KvK en het bedrijf zal officieel van start gaan vanaf 1 juni 2016! Meer informatie zal nog volgen maar we kunnen vol trots zeggen dat het begin er is! 😀

Heb je trouw plannen en zoek je een fotograaf?

Probeer eens een loveshoot en leer de fotograaf van te voren kennen! Neem dan contact met me op met het onderstaande formulier of bel me; 06 403 57 329. Verder kun je me altijd via facebook bereiken, mailen mag ook, doe dat dan naar: wakanno.11-7@live.nl

Geen trouwplannen maar toch graag een fotoshoot? Dat kan natuurlijk ook altijd! 😀

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Wak&drachten IV

Jeffrey Wakanno en de mensen van Drachten danken u voor uw aandacht.

Vergelijkbare berichten